מודל עדן
בתהליך שהחל ב- 2007 רקמנו את פנימיית עדן לנערות כמרחב טיפולי נשי פמיניסטי, שמסייע לנערות לצמוח, להתחבר מחדש לכוחות ולהקשיב לפעימות ליבן ולרצונותיהן. תפיסת עולם שתורגמה במלאכת מחשבת, בהתנסויות ובלמידה מתמשכת, לעבודה טיפולית פמיניסטית דיאלקטית במרחב מכוון טראומה.
מתוך ההתנסויות היומיומיות, המשברים, הכישלונות וההצלחות צמחה לה אט אט התפיסה הטיפולית, כשהמעשה הטיפולי שצומח מתוך ההתנסויות מגובה בלמידה ובידע תיאורטי. מרבית המודלים הטיפוליים במסגרות המטפלות באוכלוסייה נפגעת טראומה מבוססים על תפיסות פסיכולוגיות של היחיד או תפיסות מבוססות קשר, אולם מעטים המודלים המושתתים על תפיסות חברתיות, ובפרט על תפיסות פמיניסטיות הגורסות כי הפרעות פוסט-טראומטיות לא נוצרות בוואקום וכי התייחסות להקשר שבו התרחשו היא קריטית לטיפול.
'מודל עדן' הינו מודל באמצעותו מאות נערות הפכו מקורבנות טראומה (פגיעה מינית, התעללות, הזנחה, עוני ועוד) לצעירות שמסוגלות לבנות לעצמן חיים מלאים ובעלי משמעות.
המודל ייחודי וחדשני בכך שמשלב בין גישות מבוססות מחקר לטיפול בהשלכות הטראומה (טיפול דיאלקטי התנהגותי-DBT), תפיסות חברתיות באמצעותן הטראומה ממוסגרת מחדש כבעיה חברתית ולא אישית, וגישה טיפולית מוטיבציונית לכדי יצירת מרחבים מכווני טראומה אשר מאפשרים למטופלות.ים לחוש בטחון במרחב, ולנוע אל עבר הריפוי והשינוי המיוחל. בנוסף, פרקטיקות סדורות לעבודה עם התנהגויות קצה במרחב מכוון טראומה הופכות את המודל לישים במרחבים טיפוליים נוספים בארץ ובעולם.
המודל מוכר על ידי שירותי הרווחה כמודל יעיל בטיפול בנערות עם רקע של פוסט-טראומה מורכבת המהוות אוכלוסיית קצה שנחשבת עמידה יחסית לטיפול. בין היתר המודל יעיל בעבודה עם השלכות של פוסט טראומה כמו: אלימות, פגיעה עצמית, אובדנות, שימוש בסמים ואלכוהול, הדרדרות לזנות, הסתגרות והתבודדות, מצבי חרדה ודכאון, קשיים בינאישיים, קשיים בתפקוד במסגרות לימודים ועבודה וערך עצמי ירוד.
המודל מתבסס על ארבע תאוריות מרכזיות:
1. התאוריה הפמיניסטית – הגורסת שה"אישי הוא הפוליטי" וכי חשיבה ביקורתית יכולה לפרום לאיטה כבלים שנכפו עלינו ולאפשר לנו בחירה אמיתית.
2. שיטת ה-DBT – (טיפול דיאלקטי – התנהגותי) – שיטה המתבססת על תפיסה בודהיסטית ועקרונות התנהגותיים, מדגישה חשיבה דיאלקטית ומקנה מיומנויות בארבעה תחומי ליבה : מיינדפולנס,ויסות רגשי, סובלנות למצוקה ויעילות בין אישית.
3. הגישה המוטיבציונית – הגורסת כי בכל תהליך של שינוי טמונה אמביוולנטיות וכי חקירת האמביוולנטיות תאפשר תנועה יעילה ומהירה יותר אל עבר השינוי.
4. הפסיכולוגיה ההתייחסותית – אשר רואה את האדם והתפתחותו כתלויות קשר קרוב ומשמעותי.
הנחות היסוד:
- האישי הוא הפוליטי:
הבנת הקשר בין תפיסות והבניות חברתיות לבין תופעות כמו פגיעה מינית, עוני, שוליות ועוד. בפרט, הקשר בין מצבן של צעירות במצבי מצוקה וסיכון לבין תרבות האונס, התרבות הפטריאכלית והבניות חברתיות נוספות היא אבן יסוד במודל עדן. - כל אחת באשר היא רוצה לעצמה חיים טובים – כאלה ששווה לחיות אותם:
הנחת יסוד מהותית מעולם ה-DBT אשר מסגלת חוסר שיפוטיות כלפי התנהגות האחר ואמונה עמוקה כי כל אדם שואף לחיים טובים (על אף התנהגויות הרסניות). - בחירה והתעצמות:
לכל אישה יש את היכולת לבחור עבור עצמה במה שנכון וטוב לה, זוהי יכולת שטמונה בה ומתאפשרת ע"י הכוונה להתבוננות פנימית על הבחירה. - דיאלקטיקה קבלה ותוקף:
עידוד חשיבה דיאלקטית ופיתוח שלה הם כלי שמפחית סבל ומגביר איכות חיים. מתן תוקף למחשבה רגש והתנהגות היא אבן יסוד במודל עדן וגם פרקטיקה יומיומית שיש לתרגל ולהפנים, כלפי עצמנו וכלפי האחר. מתן תוקף, וקבלה רדיקלית הם הבסיס להנעה לשינוי. - קשר הינו הבסיס לכל תהליכי הריפוי:
החלמה מטראומה, ובכלל כל שינוי כמעט, קורה בתוך קשר. במסגרת מכוונת טראומה חשוב לאפשר יחסים אשר מתבססים על כבוד, ערים להיררכיה המובנית ביחסים הטיפוליים ופועלים לצמצם אותה. יחסים עקביים, לא אלימים, לא מביישים ולא מאשימים הינם הבסיס להחלמה ולבניית התקווה.
למודל עדן הצלחות מוכחות בהשגת יציבות רגשית, בהפחתת התנהגויות של פגיעה עצמית ופגיעה באחר, בשיקום תחושת הערך העצמי, וכן בהגברת המוטיבציה של נשים וצעירות לייצר עבור עצמן את החיים שהן רוצות.
צוותי העמותה על כלל תפקידיהן (טיפוליים, לימודיים והדרכתיים) מוכשרים לעבודה מקצועית תוך פיתוח יכולת התבוננות פנימית ראייה חברתית מורכבת ודיאלקטית ואמונה עמוקה בנשים ופרטים בקהילה וביכולתן.ם להניע ולקיים תהליכי שינוי.