"נשים מספרות מלחמה" הינו מיזם חברתי של עמותת עדן המבקש לספר, לפאר, ולהנציח נשים וסיפורי נשים מאירועי 7 באוקטובר 2023, ומלחמת "חרבות ברזל" שפרצה בעקבות אירועי הטבח שבוצעו באכזריות על ידי ארגון הטרור "חמאס" ביישובי עוטף עזה. נשים רבות מצאו עצמן בעל-כורחן עומדות פנים מול פנים מול איום קיומי עליהן ועל משפחתן, אחרות לקחו חלק בלחימה באויב, והיו גם מי שנחטפו או נרצחו. במהלך ימי הלחימה עמדה גדולתן של נשים רבות בחזית אך גם בעורף בשלל משימות לאומיות ואזרחיות שלקחו על עצמן. סיפורן של הנשים במלחמה הכפויה שזור בסיפור האנושי-ישראלי-יהודי הגדול וראוי שיונצח בדפי ההיסטוריה של מדינת ישראל.

מאז אירועי 7 באוקטובר, החלטנו בעמותת עדן להעלות על נס את סיפורי הנשים שלעיתים רבות – אחרות אבדו בדפי ההיסטוריה. ניכר כי המאבק הלאומי הנוכחי מהווה נקודת מפנה בהכרה בתרומתן של נשים – על אף שנשים לקחו חלק במאבק לתחייה לאומית בכל שנותיה של המדינה, ואף טרם הכרזתה, הן לא תמיד זכו להכרה ולהערכה בפועל. סיפורי הגבורה של ילדות, נערות, אימהות, לוחמות, נשים צעירות ומבוגרות פורצים מכל סיפור קטן או גדול, בין אם שרדו לספר בעצמן או שאינן עוד ומישהי אחרת מספרת בעדן.

"נשים מספרות מלחמה" מהווה הינו פרויקט תיעוד, הנצחה וגבורה לנשים, נערות וילדות שמאז מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר והמלחמה בעקבותיה, נושאות עימן סיפור, אובדן, טראומה, תובנות או זיכרון והן מבקשות לשתף אותו ולוודא שישמע ויונצח. תשתית זו מיועדת גם לספר על הנופלות – מי הן, מה היו ומה עוד רצו להגשים ולא הספיקו. מאגר העדויות ההולך ומתהווה לצד מיסוד תערוכה נשית-אישית-אנושית הנוגעת להדי המלחמה על הנשים ששותפות לטלטלה אפילו שלא נכחו מול האויב בגופן.

ההיסטוריה נכתבת ברגעים אלו ממש, ועלינו להבטיח שקולן של הנשים יישמע ויזכר לעד

יצירת קשר

adiw@eden.org.il

מוזמנים ומוזמנות ליצור אתנו קשר בכל נושא או סיפור שחשוב שיישמע – נשמח לקבל כל מחשבה, הערה, עדות או שיתוף של חומרים רלוונטיים הנמצאים ברשותכם ולהנציח אצלנו את יקירותיכן.

תרומה

מיזם "נשים מספרות מלחמה" הינו פרי יוזמה של עמותת "עדן" לקידום שוויון מגדרי. המיזם נועד להבטיח שסיפוריהן של הנשים – בחזית ובעורף לא יאבדו בדפי ההיסטוריה. נשמח לקבל כל תרומה על מנת לשמר ולהרחיב את פעילות התיעוד, הנצחת וגבורת הנשים בערוצים השונים. כל תרומה אחרת, גם שאינה כספית, תתקבל בברכה.

נשים מספרות מלחמה – עדויות נשים

אלינה מסטר

אלינה מסטר, בת 37 ואמא לילד בן 12, יצאה עם חבריה הטובים למסיבת הנובה ב-7 באוקטובר לרקוד ביחד ולחגוג את החיים. מהמסיבה הזאת היא חזרה לבדה. סיפור על הישרדות כנגד כל הסיכויים בתוך מגונית מוות אחת, שרק היא יצאה ממנה בחיים.
לאופק גני, בת 17 וחצי מנחל עוז, היו הרבה תוכניות לשנה הקרובה: בגרויות, מסע לפולין וחגיגות נשף הסיום עם כל החברים לשכבה. ב-7 באוקטובר הרגישה איך הכול נלקח ממנה בבת אחת. בבגרות יוצאת דופן ובכאב גדול מספרת אופק על פחד המוות שחוותה באותן שעות בממ"ד, על בני משפחתו של בן זוגה שנרצחו ועל החברים שאיבדה באותו יום ארור.
סופית היא דמות מוכרת בקהילת שער הנגב. בשיגרה, מנחה קבוצות נשים לאחר לידה והובילה את קהילת העסקים באיזור בתמיכתו של ראש המועצה, אופיר ליבשטיין ז״ל. בכאב עמוק ובפתיחות מספרת סופית על השבר האישי והקהילתי אחרי ה-7 באוקטובר לצד התמודדות יום-יומית וריפוי.

נשים מספרות מלחמה – הגלריה

תערוכת האמנות היא חלק מפרויקט תיעוד והנצחה של עמותת עדן הפועלת בעוטף עזה משנת 1997 ומתמחה בטיפול בטראומה בנערות ובנשים.

התערוכה תוצג במרכז עדן 51, חלל מיוחד השוכן בקיבוץ דורות במועצה אזורית שער הנגב, מרחק דקות מהעיר שדרות ויישובי העוטף שנפגעו במתקפה.

עמותת עדן מרכינה ראשה על מאורעות 7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" ומייחלת לחזרתם הביתה בשלום של החטופות והחטופים, חיילי וחיילות צה"ל וכל כוחות הבטחון.

העמותה פועלת מזה 30 שנה בעוטף עזה. נערות פנימיית עדן חזרו לאחרונה לקיבוץ כרמיה  ואנחנו פועלות לשיפוץ המבנה הנפגע ולייצב שגרת טיפול והשכלה עבורן בצל המלחמה.

הפעילות של "מכינה לחיים" בקיבוץ דורות תחודש בסוף השנה, ומרכז עדן 51 חזר לספק שירותי אירוח ותוכן – לכן נשמח לארח אתכם אצלנו.

בעדן כמו תמיד אנחנו פועלות להתחדש גם מתוך המשבר והקמנו שני פרויקטים חדשים: מרכז טיפול קהילתי לנשים "עדן בשבילך" ופרויקט התיעוד "נשים מספרות מלחמה".

נודה לכל עזרה