פנימיית עדן היא פנימייה פוסט-אשפוזית פמיניסטית הממוקמת בקיבוץ כרמיה ומהווה בית לכ-60 נערות בגילאי 12-18 . נערות שהתמודדו עם מצבי חיים מורכבים, סובלות מפוסט טראומה מורכבת ולעיתים הוצאו מביתן בצו בית משפט. בעדן הן מוצאות מקום לעשות שינוי, מתוך ראיה חברתית פמיניסטית, הכרה בקשיים, קבלה ולמידת מיומנויות אישיות להתמודדות. המודל הטיפולי אשר פותח בפנימייה מסייע לנערות שנמצאות בקצה הרצף החברתי, להתגבר על נסיבות חייהן הקשות ולרכוש כלים, ערכים וביטחון עצמי אשר יאפשרו להן לממש את כישוריהן, לקבל אחריות ולכתוב מחדש את סיפור חייהן.
הטיפול בעדן
הפנימייה מהווה מרחב בטוח ולא שיפוטי להתמודדות עם השלכות הטראומה וביטוייה הרגשיים וההתנהגותיים. צוות המסגרת מיומן ומוכשר לעבודה על פי מודל טיפולי סדור – 'מודל עדן', ועובד בתיאום עם הקהילה ממנה מגיעה הנערה, המשפחה וגורמי הטיפול השונים.
כל הנערות ב״עדן״ מטופלות ע"י עובדות סוציאליות או מטפלות בכלים באומנות או הבעה ויצירה. הנערות מלוות בצורה רציפה ואינטנסיבית לאורך כל השנים, כשחלק נרחב מהעבודה הטיפולית היא במרחב, וחלקו האחר באמצעות טיפוליים פרטניים. מטרת הטיפול על פי תפיסת העולם שלנו, היא הפחתה של סבל ובניית איכות חיים. הנערות לומדות להתבונן על עצמן ולפתח את היכולת לבחור עבור עצמן. מלבד הטיפול הפרטני, מוקדש זמן רב במהלך השבוע לעבודה טיפולית קבוצתית: קבוצת מיומניות DBT, תרגול מיינדפולנס קבוצתי, שיחות קבוצה ועוד.
הטיפול ב'מודל עדן' מתבסס על הגישה הפמיניסטית, על שיטת ה-DBT ועל הגישה המוטיבציונית והוא אפקטיבי ביותר בבניית כוחות ושיפור התפקוד, הפחתה של התנהגויות קצה כמו פגיעה עצמית, אלימות, בריחה ועוד.
מבחינתו לכל נערה יש בית אחד וזה הבית ממנו באה, עדן היא הבית השני. אנחנו שמות דגש על קשר עם ההורים והמשפחה ועושות כל שביכולתנו להעניק לנערה ולמשפחתה כלים לתקשורת מטיבה ולשימור היחסים.
מבנה הפנימיה
הפנימייה מורכבת מ-5 בתים: אסיף, ניצן, יהלום, קשת ובית בוגרות.
חמשת הבתים מהווים רצף מקליטתה של הנערה ועד לסיום התהליך. כל נערה מתחילה את התהליך שלה בעדן בבית "אסיף". זהו הבית הראשון- בו מתקיים תהליך הקליטה וההסתגלות של הנערה. לאחר מכן עוברת כל נערה לטיפול ומגורים באחד הבתים הקבועים. בשנה האחרונה בפנימייה עוברת הנערה לבית הבוגרות בו היא מקבלת את ההכנה הנדרשת לפני יציאתה לחיים עצמאיים.
צוות בית מורכב מעובדת סוציאלית, רכזת בית, אם בית, צוות מדריכים/ות ו-2 מתנדבי שנת שירות. כל אלו אחראיות לדאוג לצרכים הנפשיים והפיזיים של הנערה ללוות אותה באופן אישי בתהליך שלה, והם שם עבורה ברגעי המשבר וברגעי ההצלחה והאושר.
העובדות הסוציאליות בפנימייה מלוות את הצוותים, מכשירות וחונכות אותם בעבודתם היומיומית. הן אמונות על הטיפול הרגשי הקבוצתי והפרטני אשר מקבלת כל נערה במסגרת הפנימיה.
החיים בעדן
החיים בפנימייה עשירים ומלאי חוויות – אירועים חברתיים ומסיבות, סדנאות העשרה וחוגים, פעילויות כיף ופנאי, טיולים, נסיעות לחול ועוד.
מתחם הפנימיה ירוק ומטופח, שקט ונעים, החדרים מתוחזקים באופן שוטף וקיימים חמישה חדרי טיפול. ברחבי הפנימייה ניתן למצוא שלל חוויות ומתקנים שני חדרי אומנות, חדר סנוזלן מרגיע, מועדון חברתי, ספריה פמיניסטית עשירה, חדר גיימרים, מטבח המגיש ארוחות חמות וטעימות מידי יום, מכבסה, מספרה, בית קפה "בחצר של עדן", חנות בגדים "פנימושק'ה" ועוד.
הלימודים בעדן
נערות הפנימייה לומדות בבית ספר 'עדן' אשר מופעל על ידי העמותה ומותאם לצורכיהן הייחודים, וכחלק משגרת יומן משתתפות במגוון פעילויות: טיפול באמנות, כלבנות טיפולית, פעילות ספורטיבית, הרצאות העשרה, פיתוח אוריינות דיגיטלית, סדנאות כישורי חיים ועוד.
תהליך הקבלה לפנימיית עדן
יש לפנות לעובדת סוציאלית ברווחה באזור מגוריכם כדי לקבל מידע נוסף והפנייה לראיון היכרות לפנימייה. הנערה ובני משפחתה מגיעים לשיחת הכרות וראיון בפנימייה במהלכו הן יכולות להכיר את המקום והצוות, לשמוע על ההתנהלות והחיים בפנימייה ולשאול את כל השאלות שעל ליבן.
הקבלה לפנימייה היא בהתאם לצורך ולמקום במהלך כל השנה.
הצוות שלנו
אביטל בן פורת - מנהלת הפנימייה
רותם דביר- עובדת סוציאלית, רכזת טיפול
תמי חזן - רכזת פנימייה
tamih@eden.org.il
טל': 050-7434482
פקס: 08-6749738
עוד מהפעילות שלנו
פנימייה טיפולית פוסט אשפוזית ופמיניסטית לנערות. מקום לעשות בו שינוי, תוך הכרה בקשיים, קבלה ולמידת כלים מיומנויות אישיות להתמודדות.
בית ספר ייחודי בו כולן נשים – התלמידות והצוות. קיימת בו אחווה נשית והוא מחזיק בתפיסה הפמיניסטית של עמותת עדן.
מרכז לקידום שיוויון מגדרי המציע תכניות, סדנאות לארגונים, ימי עיון ומרכז כנסים בוטיקי הפועל בקיבוץ דורות.
מרכז טיפול חדש בלב יישובי העוטף המעניק טיפול מכוון טראומה לנערות ונשים מהאזור. המרכז ממוקם בקיבוץ דורות והחל לקבל מטופלות באפריל 2024.